Sosyal ve Duygusal Eğitimin Önemi

YAYINLAMA: | GÜNCELLEME:

Millî Eğitim Bakanlığına bağlı tüm okullarda rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin 2024-2025 eğitim öğretim yılı genel hedefi, “sosyal beceriler” olarak belirlendi. Türkiye Yüzyılı Maarif Model’inde ele alınan, sosyal duygusal becerilerin geliştirilmesi amacına yardımcı olacak pek çok materyal; öğrenci, öğretmen ve velilerin kullanımına sunuldu. Öğrencilerin sosyal, duygusal becerilerini olabildiğince eğitimlerle geliştirip onların öğrenim üzerine etkisi düşünülebilir. Sonuçta okullardaki eğitim sosyal şekilde ilerliyor. Öğretmen konuşuyor, anlatıyor ve öğrenciler dinleyip arada fikirlerini sunuyor. Sosyal etkinlikler bu eğitimin kalitesini arttırıp öğrencilerin verimini yükseltebiliyor. Ayrıyeten eğitimi de daha keyifli kılar. Sadece eğitimde de değil arkadaşlık ilişkilerinde de bu verimi arttırır. O birey sosyal ve duygusal becerilerini arttırdıkça o geçirilen zamanda daha da anlam oluşur.

Eğitime dair verilen en mantıklı kararlardan biri olabilir bu. İnsanın psikolojisine dair geliştirilecek şeyler her yönden etki gösterir, pozitif anlamda. Etkiler önce kısa süreli zamanla da o kişinin tüm geleceğine yayılır. Eğitimin düzgün olursa hayatın da düzgün ilerleyebileceği gibi. Bireyin ikili ilişkilerini, eğitim ilişkisini, toplumsal ilişkisini olumlu sonuçlar gösterecek şekilde ayarlar. Zamanla zihni de dingin hale getirir. Ne de olsa insanlar sosyal bir varlık, var olmak için de başka insanlarla sosyalliğe ihtiyaç var. Bu sosyal duygusal eğitim düzgün verilirse sosyalliği güzelleşir. Başka canlılarla da uyumu sağlayabilir. 

Bu uyum o canlılara karşı hoş davranmadır, kelimenin tam anlamıyla insanda olumlu sonuç bırakır. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullarda yapılacak olan eğitim, iş yerlerinde de yapılıp yetişkinlerin de bu eğitime geç kalmadığını, onların da bir birey, bir insan olarak ihtiyacı olabileceğini gösterebilir. Açıkçası bu eğitimin daha yeni değil, yıllar önce başlatılması düşünülmeliydi, her sosyal varlık için olması gerekir. Veyahut ücretsiz kurs şeklinde de bu düşünülebilir. Bir yandan işe giderken okumak isteyenler için ideal. Hiçbir şey için geç kalmazlar bunu da düşünmezler. Sosyal beceriler arttırıldıkça yaşamın dahi verimi artar. İnsan beyninde sosyal becerilerin fazlasıyla önemi bulunur, bu becerilerin bir kısmı doğuştan gelse de yetersizdir ve bir dışarıdan etkene ihtiyaç duyar. Bu etken de Millî Eğitim Bakanlığının düşündüğü şeydir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *