Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan yeni kararname ile, Türkiye'nin siber güvenlik stratejilerini belirlemek ve bu alandaki faaliyetleri koordine etmek üzere Cumhurbaşkanlığına bağlı, kamu tüzel kişiliğine sahip ve özel bütçeli bir "Siber Güvenlik Başkanlığı" kuruldu. Başkanlığın merkezi, başkent Ankara'da olacak.
Yeni başkanlık, Türkiye’nin dijital güvenliğini sağlamak amacıyla çok yönlü bir çalışma yürütecek. Siber güvenlik konusunda politika geliştirmek, strateji oluşturmak ve bu stratejilere yönelik eylem planları hazırlamak gibi önemli görevler üstlenecek olan başkanlık, aynı zamanda mevzuat çalışmalarını yürütecek ve sektördeki faaliyetleri koordine edecek. Başkanlık, kamuoyu bilincini artırmak, eğitim faaliyetleri düzenlemek ve farkındalık yaratmak için de aktif bir rol oynayacak.
Yerli ve Milli Teknolojiler İçin Önemli Adımlar
Siber Güvenlik Başkanlığı'nın bir diğer önemli hedefi, yerli ve milli siber güvenlik ürün ve teknolojilerinin geliştirilmesi. Başkanlık, Türkiye’nin siber güvenlik ekosistemini güçlendirmek için çalışacak, yerli girişimcilerin küresel pazarda rekabet edebilir hale gelmesini sağlamak amacıyla Ar-Ge ve teknoloji transferi yapacak. Ayrıca, yerli ürünlerin dünya pazarında daha fazla yer bulabilmesi için girişimcileri destekleyecek çeşitli projeler hayata geçirecek.
Başkanlık, siber güvenlik alanında kritik öneme sahip zafiyetlerin tespit edilmesi ve bu zafiyetlere karşı alınacak önlemlerin belirlenmesi konusunda da önemli bir rol üstlenecek. Ayrıca, acil durum ve kriz yönetimi planları oluşturarak Türkiye’nin dijital altyapısının güvenliğini sağlamayı hedefleyecek.
Uluslararası Temsil ve İşbirliği
Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak kurulacak Siber Güvenlik Başkanlığı, sadece yurt içinde değil, yurt dışında da temsilcilikler açmayı planlıyor. Başkan tarafından yapılacak teklifler üzerine, Cumhurbaşkanının onayıyla yurtdışında da başkanlığın temsilcilikleri kurulabilecek. Bu adım, Türkiye’nin küresel dijital güvenlik stratejisinin güçlendirilmesine ve uluslararası işbirliklerinin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
135 Kişilik Kadro ve Yeni Hizmet Birimleri
Siber Güvenlik Başkanlığı’na 135 kişilik bir kadro tahsis edildi. Başkanlık, bu kadro ile çeşitli hizmet birimlerine sahip olacak. Bu birimler arasında, Siber Savunma Genel Müdürlüğü, Siber Mukavemet Genel Müdürlüğü, Ekosistem Geliştirme Genel Müdürlüğü, Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı, Yönetim Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği ve Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği yer alacak.
Başkanlık, bu yapılarla birlikte bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve özel sektör temsilcileriyle işbirlikleri oluşturacak. Ayrıca, siber güvenlik alanındaki uzmanların da katkılarıyla çalışma grupları kurulacak ve dijital güvenlik ile ilgili çeşitli konulara çözüm üretmek için ortak çalışmalar yapılacak.