İzmir Haberleri Yerel İzmir Körfezi’nde Tarihi Temizlik Operasyonu Başlatıldı

İzmir Körfezi’nde Tarihi Temizlik Operasyonu Başlatıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’in temizlenmesi ve doğal akıntısının yeniden sağlanması için bugüne kadar gerçekleştirilen en kapsamlı projeyi hayata geçiriyor. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde başlatılan ve toplamda 2,5 milyon metreküplük dip tarama çalışmasını kapsayan proje, körfezin 20 santimetreye kadar düşen derinliğini 4 metreye çıkararak deniz ekosistemini yeniden canlandırmayı hedefliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ

Tarihin En Büyük Dip Tarama izmir büyükşehir belediyesi

temizProjesi
İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, körfezdeki çalışmaları değerlendirirken, İzmir tarihinin en kapsamlı dip tarama faaliyetini gerçekleştirdiklerini ifade etti. İlk etapta Bostanlı Peynircioğlu Deresi ve Çiğli bölgesinde 700 bin metreküplük tarama yapılacağını belirten Erdoğan, “Bu süreçte 440 milyon TL harcanacak. İkinci etapta ise 1 milyon 800 bin metreküp daha çamur taranacak ve toplamda 2,5 milyon metreküplük temizlikle Körfez’in ekolojik dengesi korunmuş olacak” dedi.

Kirlilik ve Sığlaşmaya Çözüm
Körfezde yaşanan iki temel soruna dikkat çeken Erdoğan, “Birincisi, organize sanayi bölgelerinden, Gediz Nehri’nden ve arıtma tesislerinden kaynaklanan kirlilik. İkincisi ise bu kirliliğin deniz seviyesinin sığlaşmasına ve akıntı hızının düşmesine yol açması. Bu durum Körfez’in doğal temizleme kapasitesini yok ediyor. Dip tarama çalışmalarıyla her iki soruna da çözüm üretmeyi amaçlıyoruz” diye konuştu.

Derinlik artacak, Körfez nefes alacak

1,5 Milyar TL’lik Çiğli Yatırımı
Proje kapsamında Çiğli İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artıracak 4’üncü fazın yapımı da devam ediyor. Erdoğan, bu çalışmalar için 1,5 milyar TL’lik yatırım yapıldığını belirterek, “Nisan 2025’te tamamlamayı hedeflediğimiz bu proje sayesinde, Körfez’e ulaşan kirliliğin önemli bir kısmını önlemiş olacağız” dedi.

Yetki Devrine İhtiyaç Var
Erdoğan, Körfez’in bazı bölgelerinde (Gediz Nehri, Alsancak Limanı, Askeri Tersane) temizlik çalışmalarının başlaması için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan yetki devri talep ettiklerini belirtti. “Bu alanlar Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanına girmiyor ancak vatandaşımızın aynı sorunları yaşamaması adına her türlü desteği sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Hedef: Daha Temiz ve Derin Bir Körfez
Projeyle birlikte Körfez’deki su kalitesinin artırılması ve deniz akıntısının iyileştirilmesi hedefleniyor. İlk etap çalışmaların 2025’te tamamlanmasıyla İzmir Körfezi, yeniden temiz ve doğal akıntıya sahip bir deniz ekosistemi haline gelecek. Başkan Tugay, “Körfezi temizlemek için durmadan çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *