16 Eylül 2024
ANASAYFA Genel Tek kullanımlık tulum nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir?

Tek kullanımlık tulum nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir?

Tek kullanımlık tulum, bir defa giyilip atılan bir kıyafet türüdür. Genellikle sağlık sektöründe, temizlik sektöründe, kimya endüstrisinde ve gıda sektöründe kullanılır. Su geçirmez, dayanıklı ve hijyenik özelliklere sahiptir. Temizlik, hijyen ve iş güvenliği sağlamak için tercih edilir.

4 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tek kullanımlık tulum nedir, ne işe yarar, özellikleri nelerdir?

 İş hayatı denilince akla birçok prosedür gelir. İş kazalarına karşı alınabilecek önlemler ve hijyen kuralları çoğu meslek grubu için olmazsa olmazdır. Hele bazı kişilerin son derece tehlikeli ortamlarda çalıştığı da düşünüldüğü zaman hayati tehlike dahi söz konusu olabilir. 

Pek çok iş sektöründe karşımıza çıkan tek kullanımlık tulumlar da bazı durumlarda çalışanların sağlığını korumak ya da ortamdaki hijyenin sağlanması açısından kullanılan ürünlerdir. Özellikleri bakımından kullanışlı olması ile dikkat çeker ve kendisi hafif ama etkisi büyük ve önemli bir malzemedir. 

Tek Kullanımlık Tulumların Sahip Olduğu Özellkler

 Tek kullanımlık tulumlar polipropilen maddeden üretilen kullan-at şeklinde olan iş kıyafetleridir. Doğa dostu olan bu ürünlerin geri dönüşümleri mümkündür. Kullanım kolaylığı sayesinde birçok iş alanında sıklıkla tercih edilir. Peki tek kullanımlık tulumların ne gibi özellikleri vardır?

  • Hafif olduğu için kullanan kişilerin üzerinde ağırlık hissi yaratmaz. 
  • Terletmeyen ve hava alan bir dokuya sahiptir.
  • Cildi tahriş etmez ve yumuşaktır.
  • Fermuarlı ya da iş ortamındaki tehlike boyutunun fazlalığına göre kapşonlu, el ve ayak kısımları büzgülü olanları vardır.
  • Su iticidir ve alevi geciktirici özelliklere sahiptir. 
  • Virüs, bakteri, toz ya da molekülleri geçirmez.
  • Kolaylıkla çıkartılıp, giyilebilen bir üründür.
  • Fermuarlı olan modellerinin yanında cırt cırtlı ya da çıt çıtlı olanları da vardır.

Tek Kullanımlık Tulum Tercih Edilmesindeki Sebepler

 Tek kullanımlık tulumlar ağır kimyasallar ile çalışan mühendisler, laborantlar tarafından tercih edilebilir. Çünkü bu kişiler sürekli olarak sağlığa zararlı maddeler ile meşguldür ve o maddelerin ciltlerine nüfuz etmesi demek ciddi tahriş ya da yaralanmalara sebep olabilir. Bu noktada tek kullanımlık tulumlar hayati önem taşır. Yine, boya, ilaç gibi ürünlerin üretiminin yapıldığı fabrikalarda çalışanlar da aynı gerekçe ile bu tulumlardan giymek zorundadır.

 Hastanelerde de tek giyimlik tulumlara rastalamak mümkündür. Özellikle de son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadelede görev alan sağlık çalışanları tek kullanımlık tulumlar sayesinde virüslerin vücutlarına ulaşmasını engellemiş olur. Sadece bu amaçla değil, ameliyat sırasında ya da hijyenin önemli olduğu zamanlarda da yine bu tulumlardan tecih edilerek gerekli şartlar sağlanmış olur. 

Tek kullanımlık tulumlar sadece iş kazalarını önlemek amacıyla kullanılmaz. Bazı çalışma alanlarında hijyen çok ön plandadır. Böylesi durumlarda tek kullanımlık tulumlar tercih edilerek ortamdaki hijyenin üst seviyelerde olması sağlanır. Dışarıdan gelecek olan misafirlere de bu tulumlardan verilerek ortama herhangi bir yabancı madde bulaşmaması sağlanır. 

Tek Kullanımlık Tulumların Yaygın Olduğu Sektörler

Laboratuvarlar, hastaneler, boya ve ilaç fabrikaları gibi tehlikeli maddelerin ya da virüs ve enfeksiyon riskinin yüksek olduğu yerlerde tek kullanımlık tulumlar tercih edilir. Et, süt ve yumurta üretimi yapılan tesislerde de kullanımı zorunlu olan tek giyimlik tulumlar ile ortamda hijyen konusunda  ödün verilmemiş olunur. 

Gıda üretimi yapan fabrikalar da bu ürünleri kullanmak durumundadır. Çünkü gıdaların içerisine üretim sırasında herhangi bir yabancı madde girmemelidir. 

Yemekhanelerde ve restaurantların mutfak kısmında çalışan kişiler de tek kullanımlık tulumlardan tercih ederek yemeklerin hazırlanma aşamasındaki hijyen kurallarına uyum sağlamış olur. Bu tarz meslek gruplarının dışında olay yeri inceleme ekipleri de tek kullanımlık tulumları sıklıkla tercih eder. 

İncelenecek ortamdaki eşyaların üzerine kendi üzerlerinden bir şey düşmesini önlemek amacıyla bu tulumları kullanırlar. Zaman zaman boyacılık ve inşaat işleriyle uğraşan kişilerin üzerinde de tek giyimlik tulumları görmek mümkündür. 

Çalışma sırasında kıyafetlerine boya ve alçı gibi malzemelerin sıçramasının önüne geçmek adına bu tulumlardan kullanabilirler.

Tek Kullanımlık Tulum Nerede Satılır?

Tek kullanımlık tulumlar, hijyen ve koruma amaçlı birçok sektörde tercih edilmektedir. Özellikle sağlık, gıda, sanayi ve temizlik gibi alanlarda bu tulumlar sıkça kullanılır. Peki, tek kullanımlık tulumlar nerede satılır? İşte bu ürünleri kolayca bulabileceğiniz yerler:

1. Online Alışveriş Siteleri

  • Amazon, Hepsiburada, Trendyol: Geniş ürün yelpazesi ve farklı markalarla bu siteler, ihtiyacınıza uygun tulumları bulabileceğiniz en popüler platformlardan. Fiyat karşılaştırması yapmak ve farklı modelleri incelemek oldukça kolaydır.

2. Medikal ve Eczaneler

  • Medikal Ürün Satan Mağazalar: Sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılan bu tulumlar, medikal mağazalarda rahatlıkla bulunabilir.
  • Eczaneler: Özellikle sağlık alanında kullanılan koruyucu tulumlar, eczanelerde de satışa sunulmaktadır.

3. İş Güvenliği Ekipmanı Satan Mağazalar

  • İş Güvenliği Mağazaları: İnşaat, sanayi ve laboratuvar gibi alanlarda sıklıkla tercih edilen tek kullanımlık tulumlar, iş güvenliği ekipmanı satan mağazalarda da geniş bir seçenekle bulunabilir.

4. Hırdavatçılar ve Nalburlar

  • Bauhaus, Koçtaş: Büyük yapı marketler ve nalburlar, özellikle sanayi ve temizlik sektörüne yönelik tulumlar sunmaktadır.

5. Toptan Satış Mağazaları

  • Metro, AVM’lerdeki toptancılar: Eğer büyük miktarda tuluma ihtiyacınız varsa, toptan satış mağazaları daha uygun fiyatlar sunabilir.

Bu seçeneklerden birini tercih ederek ihtiyacınıza en uygun tek kullanımlık tulumu bulabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sosyal Medya Fenomeni Esra Rabia Ünal’ın Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı

Sosyal Medya Fenomeni Esra Rabia Ünal’ın Gerçek Yüzü Ortaya Çıktı