İzmir Haberleri Eğitim MEB 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Genelgesi: Yenilikler ve Uygulamalar

MEB 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Genelgesi: Yenilikler ve Uygulamalar

2024-2025 eğitim-öğretim yılı için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan yeni genelge: Müfredat değişiklikleri, kayıt ücretleri ve öğretmen yer değişikliği gibi önemli düzenlemeler getirildi. Ayrıntılar ve tüm yenilikler haberimizde yer alıyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
MEB 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Genelgesi: Yenilikler ve Uygulamalar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 2024-2025 eğitim-öğretim yılına yönelik olarak tüm illere genelge gönderdi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla yayımlanan bu genelge, yeni eğitim yılına dair önemli iş ve işlemleri kapsıyor. İşte bu genelgeyle birlikte getirilen yenilikler ve uygulanacak değişiklikler:

9 Eylül 2024'te Okullar Açılıyor

Genelgeye göre, 2024-2025 eğitim-öğretim yılı 9 Eylül 2024 Pazartesi günü başlayacak. Bu tarih, öğrencilerin yeni müfredatla buluşacağı gün olacak. Özellikle 1., 5. ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanacak yeni müfredat, eğitim sisteminde köklü değişikliklerin habercisi olarak öne çıkıyor.

Öğretmenlerin Yer Değişikliği Süreci Tamamlanacak

Genelgeye göre, öğretmenlerin mazeret ve isteğe bağlı yer değişikliği işlemleri bu ay içerisinde tamamlanacak. Böylece eğitim-öğretim yılının başlangıcında tüm idareci ve öğretmenler, yerleşimlerini tamamlamış olacak. Ayrıca, karar alma mekanizmalarındaki kurul ve zümre toplantıları, önceden planlanarak titizlikle yürütülecek.

Yeni Müfredat Uygulamaları

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları, 2024-2025 eğitim-öğretim yılında okul öncesi, ilkokul 1, ortaokul 5, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıf düzeylerinde uygulanacak. Bu modelin kapsamındaki öğretim programları, eğitici eğitimleri, öğretmen eğitimleri, ders kitapları ve öğretim materyalleri, ayrıca ölçme, izleme ve değerlendirme süreçleri gibi konulara ilişkin ek bir genelge de yayımlanacak.

Öğrenci Kayıt Ücretleri Alınmayacak

Genelgede, öğrenci kayıtları sırasında kayıt parası veya başka ad altında zorunlu ücret alınmayacağı vurgulandı. Bu tür uygulamalara dair şikayetlerin valilikler tarafından hızla değerlendirilmesi ve gerekli işlemlerin yapılması sağlanacak.

Zorunlu Görevlendirmeler Yapılmayacak

İl Milli Eğitim Müdürlükleri, öğretmenlerin görev yaptığı ilçelerde, alanında öğretmen ihtiyacı varken başka bir ilçede yer alan eğitim kurumlarına zorunlu bir mazereti olmaksızın görevlendirme yapmayacak. Ayrıca, sözleşmeli öğretmenlere öğretmenlik görevi veya eğitim kurumu yöneticiliği dışında görev verilmeyecek.

Sınıf Anneliği Uygulaması Kaldırıldı

Genelgede, bakanlıkça ücretsiz dağıtılan kaynaklar dışındaki materyallerin okullarda reklam ve tanıtımının yapılmaması ve velilere maddi külfet oluşturacak uygulamalardan kaçınılması gerektiği belirtildi. Ayrıca, eğitim-öğretim kurumlarında sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara izin verilmeyecek.

İlkokullarda Süreç Odaklı Ölçme ve Değerlendirme

Genelgeye göre, ilkokullarda sınav saati uygulaması kaldırıldı ve öğrencilere sınav uygulanmayacak. Süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamaları benimsenerek öğrencilerin sosyal ve akademik gelişimleri sürekli takip edilecek.

Dijital Veli Bültenleri ve Bilgilendirme

Yeni dönemde velilere yönelik bilgilendirme çalışmalarına ağırlık verilecek. Okullarda yürütülen çalışmalar hakkında dijital veli bültenleriyle sürekli ve düzenli bilgilendirme yapılacak. Eğitim-öğretim kurumlarında sınıf annesi ve benzeri adlar altında uygulamalara izin verilmeyecek.

Zanaat Atölyeleri Tanıtılacak

Bu yıl ilk defa uygulamaya konulan Zanaat Atölyeleri, okullar açıldığında ortaokullarda tanıtılacak ve ders dışı saatlerde istekli öğrencilerin atölyedeki faaliyetlere yönlendirilmesine özen gösterilecek.

Afet Bölgesinde Nakil Süreci Devam Edecek

Afet bölgesindeki illerde, ortaöğretim düzeyinde eğitim gören öğrencilerin eğitime erişimlerinin sağlanabilmesi için ülke genelindeki okullara nakil işlemleri devam edecek. Eğitim altyapısının deprem öncesinden daha iyi bir duruma getirilmesi için yürütülen çalışmalar planlı bir şekilde sürdürülecek.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
İkinci Orman Yangını Yamanlar Dağı'nda! Ekipler Müdahale Ediyor

İkinci Orman Yangını Yamanlar Dağı'nda! Ekipler Müdahale Ediyor