19 Eylül 2024
İzmir Haberleri Ekonomi BMW’nin Hisse Senetleri, 1.5 Milyon Aracın Geri Çağrılmasından Sonra Dört Yılın Düşük Seviyesine Düştü

BMW’nin Hisse Senetleri, 1.5 Milyon Aracın Geri Çağrılmasından Sonra Dört Yılın Düşük Seviyesine Düştü

BMW, 1.5 milyon aracını fren sistemi arızası nedeniyle geri çağıracağını açıkladı ve bu durum, şirkete yaklaşık 1 milyar Euro'ya mal olacak. Bu açıklamanın ardından BMW’nin hisse senedi fiyatları dört yılın en düşük seviyesine geriledi.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
BMW’nin Hisse Senetleri, 1.5 Milyon Aracın Geri Çağrılmasından Sonra Dört Yılın Düşük Seviyesine Düştü

BMW, fren sistemiyle ilgili bir sorun nedeniyle 1.5 milyon aracını geri çağırma kararı aldığını ve bu işlemin şirkete yaklaşık 1 milyar euroya mal olacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından BMW’nin hisse senedi fiyatları, dört yılın en düşük seviyesine düştü. Şirket ayrıca, Çin’den gelen zayıf talebin kar marjlarını da olumsuz etkilediğini belirtti.

BMW, fren sistemi arızası nedeniyle 1.5 milyon aracını geri çağıracağını ve bu işlem için yaklaşık 1 milyar euro harcayacağını açıkladı. Alman üretici, yıllık kazançlarının beklentilerin oldukça altında olacağını, fren sistemindeki sorunun ilk tahminlerden çok daha yaygın olduğunu bildirdi.

BMW, bazı yeni modellerdeki fren sistemi sorunlarının güvenlik riski oluşturmadığını belirtti. Ancak, garantiler kapsamında ek maliyetlerin "yüksek üç haneli milyon" tutarında olacağı ifade edildi. Şirket, Çin’den gelen zayıf talebin de kârlarını etkileyeceğini, kar marjlarının %6 seviyelerinde olacağını, bu oranın daha önce %10 olması bekleniyordu.

BMW’nin hisse senedi fiyatları, Salı günü yaklaşık %11 düşerek dört yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu gelişme, Almanya'nın otomotiv endüstrisi için bir başka darbe oldu; Volkswagen’in fabrika kapatabileceği açıklaması sektörde sarsıntıya neden olmuştu.

BMW, geri çağrılan araçlardaki frenlerin çalışmaya devam ettiğini ve sorunun neden olduğu herhangi bir kaza bildirilmediğini vurguladı. Ancak, elektronik fren destek sistemindeki arıza, sürücülerin fren pedalına basma gücünü etkileyebilir.

Continental tarafından üretilen sistem, Haziran 2022’den itibaren üretime başlayan BMW modellerinde kullanılıyor; bunlar arasında BMW X1, X2 ve X5 SUV’ları, Mini Cooper ve Countryman, lüks Rolls-Royce Spectre yer alıyor. Arızanın sadece araçların küçük bir kısmını etkileyebileceği belirtiliyor. Arızalı araçlar, BMW’nin Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, ABD, Çin ve Güney Kore’deki fabrikalarında üretilmiş olabilir.

Continental, BMW için ürettiği fren sistemlerinden sadece “küçük bir oranının” elektronik bir bileşen nedeniyle kısmi değişiklik gerektirdiğini belirtti. Continental, garantiyi karşılamak için gerekli finansal rezervin, BMW'ninkinin küçük bir kısmı olduğunu ve bu rezervin “orta iki haneli milyon” aralığında olduğunu açıkladı. Continental’in hisse senedi fiyatları da yaklaşık %9 düştü.

BMW, etkilenen araçların yaklaşık 1.2 milyonunun zaten müşterilere teslim edildiğini ve bu araçların kablosuz yazılım güncellemeleri ile uzaktan kontrol edilebileceğini belirtti. Ancak, yaklaşık 320,000 yeni aracın teslimatının gecikeceği ve bu durumun yılın ikinci yarısındaki satışları etkileyeceği ifade edildi. Şubat ayında sorunun ortaya çıkmasının ardından yaklaşık 14,000 Birleşik Krallık plakalı aracın etkilendiği tahmin ediliyordu. Geçen yıl Birleşik Krallık’ta yaklaşık 160,000 yeni BMW ve Mini satışı yapılmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Netflix'te “Canavarlar: Lyle ve Erik Menendez'in Hikâyesi” Ne Zaman Yayınlanacak?

Netflix'te “Canavarlar: Lyle ve Erik Menendez'in Hikâyesi” Ne Zaman Yayınlanacak?