​Akıllı Şehirler için yenilikçi fikirler ödüllendirildi

İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ (İZTEKNOLOJİ), Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi ve İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi iş birliği ile katılımcıların 24 saat boyunca fikir ürettiği hackathon, ödül töreni ile sona erdi. Şehir yaşamına yönelik yenilikçi çözümler geliştirmeyi hedefleyen "Akıllı Şehirler" temalı hackathonda birinci olan proje için 30 bin TL, ikinci proje için 15 bin TL ve üçüncü proje için de 5 bin TL ödül verildi.

İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, heyecan verici bir 24 saate ev sahipliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İZTEKNOLOJİ, EMO İzmir Şubesi ve İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nin ortaklığıyla 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde düzenlenen "Akıllı Şehirler" temalı hackathonda yaklaşık 70 kişiden oluşan 19 grup, kıyasıya mücadele ederek şehir yaşamına yönelik yenilikçi çözümler üretti. Özellikle afetlere karşı proje geliştirilen tasarım etkinliğinde mentör desteği alarak yarışan ekipler, geleceği birlikte şekillendirmeye çalıştı. 24 saatin sonunda en iyi projeler ödüllendirildi. Bu kapsamda birincilik ödülünü alan Veni Vidi Vici grubu 30 bin TL, ikincilik ödülünü alan GMO City grubu 15 bin TL ve üçüncülük ödülünü alan Melitos grubu 5 bin TL’lik ödülün sahibi oldu. En parlak fikirleri üreten katılımcılar, İZTEKNOLOJİ’de staj fırsatı, EMO İzmir Şubesi’nin elektronik laboratuvarında ve bazı diğer eğitimlerinde ücretsiz eğitim imkânı da elde etti.

“Uygulanabilir, çağın ötesinde fikirler”

Hackathonun kapanış programında değerlendirmede bulunan İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Andaç Pamuk, “24 saat boyunca gönüllü gençlerin katılımıyla Akıllı Şehirler temasıyla çalışmalar gerçekleştirildi. Bu etkinliğin sonunda çok farklı fikirler ve projeler ortaya çıktı. En iyi projeleri de ödüllendirdik. Günün sonunda varmak istediğimiz hedef, şehrimiz için uygulanabilir, çağın ötesinde fikirler bulup onları devreye almak ve şehrimizin daha yaşanabilir, daha teknolojik hale getirilmesini sağlamak. Hackathonumuzun değerlendirme kriterleri arasında uygulanabilir bir proje olması vardı. Bu sebeple uygulanabilecek projeleri devreye almak istiyoruz. İlk üç projeye ödül veriyoruz ancak diğer iyi projeler için de eğitim ve staj gibi çeşitli imkânlar sunacağız. Teknolojiyi merkeze alan ama etrafında gençlerin olduğu bütün oluşumlara kapımız sonuna kadar açık. Bu tür etkinlikleri periyodik olarak yapmaya, şehrin gençlik dinamiğinden beslenmeye devam etmeye kararlıyız” dedi.

“Ülkemiz ne yazık ki yerinde sayma dönemi yaşıyor”

Açılış günü yarışmaya katılan gruplara ve mentörlere seslenen EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Gülhan Gürler de “Geleceğin şehirlerini birlikte inşa edelim, fikirlerinizi teknoloji ile buluşturalım sloganıyla yola çıktık. Bu hackathon, ekim ayında İZTEKNOLOJİ ile yaptığımız iş birliği protokolünün ilk meyvesi olacak. Yaratıcı zihinleri bir araya getirerek yenilikçi çözümler geliştirilmesine aracılık etmeyi hedefleyen etkinliğimizde teknoloji, sürdürülebilirlik ve inovasyonun harmanlandığı heyecan verici bir 24 saat geçireceğiz. Bugün ayrıca akademisyen arkadaşlarımız da mentör ve jüri olarak etkinliğimize katılım sağlıyor. Hemen hemen her etkinliğimizde teknolojiyi geliştirmeye ve inovasyona özel bir vurgu yapıyoruz. Dünya genelinde bilimsel ve teknolojik gelişmelerde olağanüstü bir ivme yaşanırken, ülkemiz ne yazık ki yerinde sayma dönemi yaşıyor. Gençlerimiz beyin göçüne zorlanırken, mühendis meslektaşlarımız uygulanan yanlış politikaların etkisiyle teknoloji geliştirebilecekleri çalışma alanlarından uzaklaştırılıyor. Dünya pazarlarını ellerinde tutan çok uluslu şirketlerle rekabet etmek için mühendis odaklı ürün geliştirmeye ve inovasyona dayalı bir ekonomi yaratmalıyız. Meslek odası olarak sağlıklı kentleşme, nitelikli yapılaşma ve akıllı şehirler kapsamında yürütülen bilişim teknolojileri, yapay zekâ ve mobil uygulama ile yazılım geliştirme çalışmalarında kentimizin hizmetindeyiz” sözlerine yer verdi.

“Ümidimiz siz gençlerde”

İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi Direktörü Tuba Kesen Umar ise “Bugün burada güzel İzmir’imizi daha yaşanabilir, daha sürdürülebilir ve teknolojik açıdan ileriye doğru taşıyabilecek projeler üretmek için bir araya geldik. Akıllı Şehirler konsepti sadece teknolojik gelişmeleri değil, aynı zamanda şehir yaşamını daha kolaylaştıran, çevreye duyarlı ve toplumsal ihtiyaçları gözeten bir vizyonu temsil etmektedir. Geleceğin şehirlerine yön verecek olan siz değerli gençlerin bu alanda ortaya koyacağı çözümlerin gücüne inanıyoruz. Atatürk’ün de dediği gibi ümidimiz siz gençlerde. Bu hackathon sadece bir yarışma olarak görmenizi istemiyoruz. Aynı zamanda fikrinizi gerçeğe, geleceğe dönüştürebileceğiniz, bilgi ve deneyimlerinizi paylaşabileceğiniz bir inovasyon platformu olarak değerlendirmenizi rica ediyoruz. Unutmayalım ki şehirler sadece binalardan, yollardan parklardan ibaret değil, insanlarla, topluluklarla ve fikirlerle hayat bulur. Akıllı şehirler yolculuğunda insanın yaşam kalitesini yükselten, çevreye duyarlı ve teknolojiyle bütünleşmiş çözümler geliştirmek, sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek hepimizin elinde” ifadelerini kullandı.

Acil Geçiş İkaz Sistemi projesi birinci oldu

Hackathonda birincilik ödülünü alan Veni Vidi Vici grubu Sude Babur, Mahmut Bay ve Onur Ümit Şener’den oluştu. Grubun lideri Sude Babur, “Acil Geçiş İkaz Sistemi (AGİS) isimli projemiz ambulans, itfaiye, emniyet gibi araçların yoğun trafik şartlarında hızlı geçişlerini sağlaması için çözüm buluyor. Navigasyon uygulamalarına bu tip araçların rotalarını eklemeyi hedefleyen projemiz, sürücülere örneğin ‘Birazdan buradan ambulans geçecek’ bildirimi vermeyi amaçlıyor. Telefon kullanmayanlar için sokak lambalarına uygulanan tabelalar üzerinden bu bildirimi veren bir proje geliştirdik. Çok heyecanlıyız, birinci olduğumuz için çok mutluyuz. Hackathon çok eğlenceli geçti. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz” diyerek duygularını ifade etti.

“Emeğimizin karşılığını aldık”

İkincilik ödülü alan GMO City grubu Meriç Şimşek, Özer Üner ve Gizem Kürklü’den oluştu. Deprem Erken Uyarı ve Toplanma Alanı Güvenlik Sistemi isimli projeyi anlatan grubun lideri Gizem Kürklü, “Türkiye bir deprem ülkesi olduğu için depremi önceden tespit edip 5-10 dakika gibi bir sürede insanları uyarıp hızlı organizasyonu sağlamayı amaçladık. Zemin altına yerleştirilecek sensörleri kullanarak veri almayı, geliştirdiğimiz yapay zekâ üzerinden deprem tahmini oluşturmayı ve hızlı organizasyonu sağlamayı hedefledik. Bu proje yardım götüren kişilerin açık yolları bulmasını da sağladığı gibi engelli kişilerin kullanmasına da uygun olarak geliştirildi. İkinci olduğumuz için heyecanlıyız ve mutluyuz. Emeğimizin karşılığını aldık” diye konuştu.

“Yorucuydu ama eğlendik”

Üçüncülük ödülünü alan Miletos grubu Orçun Zengin, Atahan Zengin ve Çağatay Demircan’dan oluştu. Grubun lideri Atahan Zengin, Doğal Afet Anında Çözüm Üreten Entegre Sistem projesiyle ilgili “Projemiz, trafik lambalarına entegre bir devre yapısı. Bu devre ambulans veya acil durum araçlarının olay yerine giderken yolda karşılaştığı zorlukları aşmak için tasarlanan bir sistem. Sistemimiz, örneğin ambulans gelmeden trafikte bulunan araçlara haber veriyor ve ambulans gelmeden fermuar sisteminin uygulanmasına olanak sağlıyor. Üçüncü olduğumuz için mutluyuz. Etkinlikte fikir ürettik, 3D görseller ürettik, kod yazdık. Yorucuydu ama eğlendik” diye belirtti.

Teknoloji, sürdürülebilirlik ve inovasyon

En yaratıcı zihinleri bir araya getiren Akıllı Şehirler temalı hackathon, katılımcılara şehirlerin daha yaşanabilir, sürdürülebilir ve verimli hale getirilmesine yönelik yenilikçi çözümler geliştirme fırsatı sundu. 24 saat süren zorlu maratonda teknoloji, sürdürülebilirlik ve inovasyon konuları birlikte ele alındı. Heyecan verici etkinlikte, şehirlerin en büyük sorunlarına çözümler getiren katılımcılar, sadece kod yazmakla kalmadı, aynı zamanda geleceğin şehirlerinde hayat bulacak projelere de imza attı.

İLGİLİ HABERLER